wilczyn warszyc
Radca starszy

|
Wysłany: 2009-07-04, 09:19 ČAČI VORBA w Lapidarium
|
|
|
3-go lipca miałem dylemat na jaki koncert iść, czy na Radżastan do Etnografika, czy na żywiołowe Włoszki na Herbatnik czy na ČAČI VORBA (Szczera Mowa) do Lapidarium. Wybrałem tę trzecią opcją i był to strzał w dziesiątkę!
Zespół widziałem na żywo dość dawno i od tamtego momentu rozwinęli się niesamowicie i muzycznie i rozszerzając skład o dodatkową wokalistkę i nowych muzyków. Dziś mają międzynarodowy skład polsko-ukraiński a grają muzykę pan-bałkańską. Zaczęli klimatem z Morza Egejskiego by następnie zagrać serbskie "Hej Cigani svirajte mi sa", rumuńską balladę tradycyjną o poszukiwaniu miłości (z wątkiem silnie mitologicznym) oraz jeden kawałek albański. Maryśka Natanson po prostu wymiatała wokalnie, jest R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-A, gdybym nie wiedział że jest od nas z Polski dałbym się posiekać że jest Rumunką. Następnie osiedli w klimatach rumuńsko-cygańsko-bułgarskich i to nie tylko wiejskich ale również przycinając nutkę miejską - świetny kawałek o ulicy Ormiańskiej w Bukareszcie (gdzie znajduje się słynne targowisko coś a la nasz stołeczny Różycki) gdzie, jak twierdził lider kapeli, Piotrek Majczyna, można kupić i gwoździe i czołg . Swoją drogą rozwój folkloru miejskiego na Bałkanach jest niesamowity, ta muzyka żyje i ewoluuje w różne strony co stało się jedną z inspiracji dla ČAČI VORBA - wywiad już niebawem na antenie RadioWiDa.
Zespół bisował m.in. około manelowym kawałkiem rodem z Mołdawii - co tu dużo mówić ČAČI VORBA to jedna z najlepszych (obok Sarakiny i Dikandy) w tej chwili polskich kapel folkowych grających nutę bałkańską. |
_________________ ♥ INIMĂ SĂLBATICĂ ♥ |
|
wilczyn warszyc
Radca starszy

|
Wysłany: 2009-07-04, 09:34
|
|
|
Fotki:
Caci_1.JPG
|