Forum WiD Strona Główna Forum WiD
Forum Rodzimowierców WID

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
 Ogłoszenie 
Zgodnie z zapowiedziami forum jest w trakcie reorganizacji. Stare grupy i tematy będą sukcesywnie zastępowane nowymi.

Poprzedni temat «» Następny temat
ČAČI VORBA w Lapidarium
Autor Wiadomość
wilczyn warszyc 
Radca starszy

Wysłany: 2009-07-04, 09:19   ČAČI VORBA w Lapidarium

3-go lipca miałem dylemat na jaki koncert iść, czy na Radżastan do Etnografika, czy na żywiołowe Włoszki na Herbatnik czy na ČAČI VORBA (Szczera Mowa) do Lapidarium. Wybrałem tę trzecią opcją i był to strzał w dziesiątkę!

Zespół widziałem na żywo dość dawno i od tamtego momentu rozwinęli się niesamowicie i muzycznie i rozszerzając skład o dodatkową wokalistkę i nowych muzyków. Dziś mają międzynarodowy skład polsko-ukraiński a grają muzykę pan-bałkańską. Zaczęli klimatem z Morza Egejskiego by następnie zagrać serbskie "Hej Cigani svirajte mi sa", rumuńską balladę tradycyjną o poszukiwaniu miłości (z wątkiem silnie mitologicznym) oraz jeden kawałek albański. Maryśka Natanson po prostu wymiatała wokalnie, jest R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-A, gdybym nie wiedział że jest od nas z Polski dałbym się posiekać że jest Rumunką. Następnie osiedli w klimatach rumuńsko-cygańsko-bułgarskich i to nie tylko wiejskich ale również przycinając nutkę miejską - świetny kawałek o ulicy Ormiańskiej w Bukareszcie (gdzie znajduje się słynne targowisko coś a la nasz stołeczny Różycki) gdzie, jak twierdził lider kapeli, Piotrek Majczyna, można kupić i gwoździe i czołg ;-) . Swoją drogą rozwój folkloru miejskiego na Bałkanach jest niesamowity, ta muzyka żyje i ewoluuje w różne strony co stało się jedną z inspiracji dla ČAČI VORBA - wywiad już niebawem na antenie RadioWiDa.

Zespół bisował m.in. około manelowym kawałkiem rodem z Mołdawii - co tu dużo mówić ČAČI VORBA to jedna z najlepszych (obok Sarakiny i Dikandy) w tej chwili polskich kapel folkowych grających nutę bałkańską.

wilczyn warszyc 
Radca starszy

Wysłany: 2009-07-04, 09:34   

Fotki:

Caci_1.JPG
Plik ściągnięto 237 raz(y) 105,39 KB

caci_2.JPG
Plik ściągnięto 82 raz(y) 107,17 KB

caci_3.JPG
Plik ściągnięto 80 raz(y) 72,57 KB

Odpowiedz do tematu